• Kontakt:

  • Czy wiesz że:
  • Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego.

    Bakterie kwasu mlekowego zwiększaj± przyswajalno¶ć mikroelementów z m±ki.

    W m±ce obecne s± zwi±zki rakotwórcze, które zakwas skutecznie eliminuje.

    Długi czas zakwaszania ma kluczowe znaczenie dla pełnego wykorzystania zalet zakwasu.

    Chleb na zakwasie z m±ki razowej ma mniej węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny i nie jest tucz±cy.

    Zakwas naturalnie konserwuje a pieczywo na zakwasie pozostaje długo ¶wieże.

    Chleb na zakwasie pomaga odbudować korzystn± florę bakteryjn± układu pokarmowego.

    Pieczywo razowe dłużej utrzymuje uczucie syto¶ci oraz reguluje poziom cukru we krwi.



Chleb WITALNY na zakwasie amarantus quinoa wiesiołek

Chleb WITALNY na zakwasie. Wykonany ze składników pochodz±cych z rolnictwa ekologicznego.
100% maki orkiszowej, bogaty w prażone ziarna słonecznika oraz namaczane i prażone siemię lniane.
A dla jeszcze większej witalno¶ci z dodatkiem amarantusa, quinoa i wiesiołka.
 
Skład: 
- m±ka orkiszowa [EKO]
- woda Ľródlana
- siemię lniane [EKO]
- ziarno słonecznika [EKO]
- sól morska z Camargue
- zakwas orkiszowy
- amarantus [EKO]
- quinoa [EKO]
- wiesiołek [EKO]
- czas leniwie płyn±cy 24h
Informacje dodatkowe: 
- zaczyn orkiszowy razowy 14h 
- wyrastanie III fazowe
Cena: 12,00 zł
cena 1kg: 20,00 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilo¶ci:
kurier 15,00zł
pobranie 20,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
¶roda i czwartek

Zamówienia:
wtorek do godziny 15:00

Chleb ORKISZOWY na zakwasie - m±ka orkiszowa EKO

Chleb orkiszowy na zakwasie. Na m±ce orkiszowej razowej z rolnictwa ekologicznego.
Wykonany na bazie zaczynu razowego orkiszowego oraz zaparki z m±ki orkiszowej razowej.
Charakteryzuje się miękkim jak na razowca miękiszem. Prosty, smaczny, z najlepszych składników.
Skład:
- m±ka orkiszowa razowa [EKO]
- woda Ľródlana
- sól morska z Camargue
- zakwas orkiszowy
- czas leniwie płyn±cy 24h
Informacje dodatkowe:
- zaczyn orkiszowy razowy 14h
- zaparka orkiszowa razowa 14h
- wyrastanie III fazowe

Cena: 12,00 zł
cena 1kg: 20,00 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilo¶ci:
kurier 15,00zł
pobranie 20,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
¶roda i czwartek

Zamówienia:
wtorek do godziny 15:00

Chleb Z SAMOPSZY na zakwasie - na m±ce EKO

Chleb z samopszy na zakwasie. Wykonany na bazie zaczynu razowego orkiszowego i m±ki z samopszy.

Samopsza jest uważana za przodka wszystkich pszenic uprawnych w tym orkiszu.
Obecnie w Polsce samopsza jest uprawiana jedynie w kilku niewielkich gospodarstwach ekologicznych.
Wysoka zawarto¶ć substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy okre¶lać mianem żywno¶ci prozdrowotnej, a m±ka z samopszy jest jako¶ciowo nawet lepsza niż m±ka orkiszowa!

- Pieczywo jest lekkie, charakteryzuje się delikatnie żółtym mi±ższem i lekko orzechowym smakiem.
- Samopsza posiada kilkukrotnie wyższ± zawarto¶ć karotenoidów, w szczególno¶ci luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne s± za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego.
- Zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna.
- Samopsza charakteryzuje się bogatszym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn.
- Charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, gdyż dominuj± kwasy C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowi±ce ¶rednio 95% sumy wszystkich kwasów.
- Samopsza charakteryzuje się także przeciętnie największym udziałem kwasów nienasyconych, które stanowi± ok.83% sumy wszystkich kwasów.
- Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazuj± nisk± toksyczno¶ć co stwarza potencjaln± możliwo¶ć
stosowania w diecie osób cierpi±cych na nietolerancję glutenu.

Skład:
- m±ka z samopszy [EKO]
- woda Ľródlana
- m±ka orkiszowa [EKO]
- sól morska z Camargue
- zakwas orkiszowy
- czas leniwie płyn±cy 24h
Informacje dodatkowe:
- zaczyn orkiszowy razowy 14h
- wyrastanie III fazowe

Cena: 15,00 zł
cena 1kg: 25,00 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilo¶ci:
kurier 15,00zł
pobranie 20,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
¶roda i czwartek

Zamówienia:
wtorek do godziny 15:00

Chleb Z PŁASKURKI na zakwasie - m±ka z płaskurki EKO

Chleb z płaskurki na zakwasie. Wykonany na bazie zaczynu razowego orkiszowego i m±ki z płaskurki.

Płaskurka nazywana starsz± siostr± orkiszu jest dawnym gatunkiem zboża z rodzaju pszenic.
Jest do¶ć trudna w uprawie oraz wrażliwa na ¶rodki i nawozy chemiczne, przez lata zapomniana.
Obecnie w Polsce płaskurka jest uprawiana jedynie w kilku niewielkich gospodarstwach ekologicznych.
Jak wynika z badań uzyskana z płaskurki m±ka jest jako¶ciowo nawet lepsza niż m±ka orkiszowa!

- Płaskurka zawiera bardzo dużo białka.
- W jej ziarnie występuje wysoka zawarto¶ć składników mineralnych co nadaje m±ce ciemniejsz± barwę.
- Dzięki mniejszej zawarto¶ci węglowodanów, płaskurka może pomóc w ochronie przed cukrzyc± typu 2.
- Zawiera ponadto Betaglukany, które:
  - Redukuj± cholesterol co zmniejsza ryzyko wyst±pienia choroby wieńcowej.
  - Równoważ± szczyt glukozy we krwi co zapobiega występowaniu cukrzycy typu 2
  - Działaj± stymuluj±co na układ odporno¶ciowy i zmniejszaj± ryzyko nowotworów układu pokarmowego.

Skład:
- m±ka z płaskurki [EKO]
- woda Ľródlana
- m±ka orkiszowa [EKO]
- sól morska z Camargue
- zakwas orkiszowy
- czas leniwie płyn±cy 24h
Informacje dodatkowe:
- zaczyn orkiszowy razowy 14h
- wyrastanie III fazowe
Cena: 12,00 zł
cena 1kg: 20,00 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilo¶ci:
kurier 15,00zł
pobranie 20,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
¶roda i czwartek

Zamówienia:
wtorek do godziny 15:00

Chleb LITEWSKI na zakwasie na m±ce żytniej EKO

Chleb litewski na zakwasie na m±ce żytniej z rolnictwa ekologicznego z kminkiem i czarnuszk±.
Wykonany na bazie zaczynu razowego żytniego oraz zaparki z m±ki żytniej i grubo mielonych ziaren żyta.
Charakteryzuje się tward± skórk± i miękkim wilgotnym miękiszem. Pachn±cy kminkiem i czarnuszk±.
Skład:
- m±ka żytnia razowa [EKO]
- woda Ľródlana
- m±ka żytnia [EKO]
- ziarno żyta [EKO]
- zakwas żytni
- sól morska z Camargue
- kminek ?
- czarnuszka ?
- czas leniwie płyn±cy 29h
Informacje dodatkowe:
- zaczyn żytni razowy II fazowy 24h
- zaparka żytnia razowa z kminkiem i czarnuszk± 24h
- wyrastanie II fazowe
- przydatno¶ć do spożycia dwa tygodnie.
Cena: 10,00 zł
cena 1kg: 16,67 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilo¶ci:
kurier 15,00zł
pobranie 20,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
¶roda i czwartek

Zamówienia:
wtorek do godziny 15:00

Chleb CHŁOPSKI na zakwasie - 100% m±ka żytnia EKO

Chleb chłopski na zakwasie. 100% m±ki żytniej z rolnictwa ekologicznego.
Skład: 
- m±ka żytnia*
- woda Ľródlana
- sól morska
- zakwas żytni

* - Składnik z rolnictwa ekologicznego
Informacje dodatkowe: 
- zaczyn żytni dwufazowy 24h
Cena: 7,00 zł
cena 1kg: 11,67 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilo¶ci:
kurier 15,00zł
pobranie 20,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
¶roda i czwartek

Zamówienia:
wtorek do godziny 15:00

Chleb SŁONECZNIKOWY na zakwasie - 100% żytni

Chleb słonecznikowy na zakwasie. 100% m±ki żytniej z rolnictwa ekologicznego ze słonecznikiem z rolnictwa ekologicznego.
Skład: 
- m±ka żytnia*
- woda Ľródlana
- ziarno słonecznika*
- sól morska
- zakwas żytni

* - Składnik z rolnictwa ekologicznego
Informacje dodatkowe: 
- zaczyn żytni dwufazowy 24h
Cena: 8,00 zł
cena 1kg: 13,33 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilo¶ci:
kurier 15,00zł
pobranie 20,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
¶roda i czwartek

Zamówienia:
wtorek do godziny 15:00