• Kontakt:

  • Czy wiesz że:
  • Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego.

    Bakterie kwasu mlekowego zwiększają przyswajalność mikroelementów z mąki.

    W mące obecne są związki rakotwórcze, które zakwas skutecznie eliminuje.

    Długi czas zakwaszania ma kluczowe znaczenie dla pełnego wykorzystania zalet zakwasu.

    Chleb na zakwasie z mąki razowej ma mniej węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny i nie jest tuczący.

    Zakwas naturalnie konserwuje a pieczywo na zakwasie pozostaje długo świeże.

    Chleb na zakwasie pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną układu pokarmowego.

    Pieczywo razowe dłużej utrzymuje uczucie sytości oraz reguluje poziom cukru we krwi.



Chleb GRYCZANY WITAL na zakwasie gryczanym EKO

Pieczywo 100% gryczane, wyłącznie na zakwasie, bez dodatku drożdży.
Chleb wytworzony w procesie wielofazowej fermentacji.
Produkt ekologiczny.

Składniki: mąka gryczana*, woda źródlana, siemię lniane*, słonecznik*, sól morska, pokrzywa suszona*, wiesiołek*, zakwas gryczany*.
* Składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego.

Wartości odżywcze w 100g:
- Energia: 241kcal / 1007kJ
- Białko: 8g
- Węglowodany: 38g (w tym cukry: 0g, błonnik: 6g)
- Tłuszcze: 6g (w tym nasycone: 0g)
- Sól: 0.9g; Magnez: 130mg; Wapń: 40mg;
Cena: 12,00 zł
cena 1kg: 26,67 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilości:
kurier 15,00zł
pobranie +5,00zł

Masa netto:
450 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
środa

Zamówienia:
poniedziałek do 15:00

Chleb WITALNY na zakwasie amarantus quinoa wiesiołek

Wykonany ze składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego.100% maki orkiszowej, bogaty w prażone ziarna słonecznika oraz namaczane i prażone siemię lniane. A dla jeszcze większej witalności z dodatkiem amarantusa, quinoa i wiesiołka.

Składniki: mąka orkiszowa*, woda źródlana, siemię lniane*, ziarno słonecznika*, sól morska*, zakwas orkiszowy*, amarantus*, quinoa*, wiesiołek*.

Wartości odżywcze w 100g:
- Energia: 262kcal / 1098kJ
- Białko: 10g
- Węglowodany: 43g (w tym cukry: 4g, błonnik: 7g)
- Tłuszcze: 7g (w tym nasycone: 0g)
- Sól: 1.1g; Magnez: 94mg; Wapń: 42mg;
Cena: 13,00 zł
cena 1kg: 21,67 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilości:
kurier 15,00zł
pobranie +5,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
środa

Zamówienia:
poniedziałek do 15:00

Chleb ORKISZOWY na zakwasie - mąka orkiszowa EKO

Na mące orkiszowej razowej z rolnictwa ekologicznego.Wykonany na bazie zaczynu razowego orkiszowego oraz zaparki z mąki orkiszowej razowej. Charakteryzuje się miękkim jak na razowca miękiszem. Prosty, smaczny, z najlepszych składników.

Składniki: mąka orkiszowa*, woda źródlana, sól morska, zakwas orkiszowy*.

Wartości odżywcze w 100g:
- Energia: 235kcal / 984kJ
- Białko: 9g
- Węglowodany: 49g (w tym cukry: 5g, błonnik: 6g)
- Tłuszcze: 1g (w tym nasycone: 0g)
- Sól: 1.3g; Magnez: 94mg; Wapń: 19mg;
Cena: 13,00 zł
cena 1kg: 21,67 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilości:
kurier 15,00zł
pobranie +5,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
środa

Zamówienia:
poniedziałek do 15:00

Chleb Z SAMOPSZY na zakwasie - na mące EKO

Chleb z samopszy na zakwasie. Wykonany na bazie zaczynu razowego orkiszowego i mąki z samopszy.

Składniki: mąki (89% mąka z samopszy*, 11% mąka orkiszowa 1850), woda źródlana, sól morska, zakwas orkiszowy*.

Wartości odżywcze w 100g:
- Energia: 239kcal / 1001kJ
- Białko: 10g
- Węglowodany: 44g (w tym cukry: 2g, błonnik: 6g)
- Tłuszcze: 2g (w tym nasycone: 0g)
- Sól: 1.3g; Magnez: 94mg; Wapń: 19mg;

Samopsza jest uważana za przodka wszystkich pszenic uprawnych w tym orkiszu.
Obecnie w Polsce samopsza jest uprawiana jedynie w kilku niewielkich gospodarstwach ekologicznych.
Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności prozdrowotnej, a mąka z samopszy jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa!

- Pieczywo jest lekkie, charakteryzuje się delikatnie żółtym miąższem i lekko orzechowym smakiem.
- Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego.
- Zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna.
- Samopsza charakteryzuje się bogatszym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn.
- Charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, gdyż dominują kwasy C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowiące średnio 95% sumy wszystkich kwasów.
- Samopsza charakteryzuje się także przeciętnie największym udziałem kwasów nienasyconych, które stanowią ok.83% sumy wszystkich kwasów.
- Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność co stwarza potencjalną możliwość
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu.
Cena: 16,00 zł
cena 1kg: 26,67 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilości:
kurier 15,00zł
pobranie +5,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
środa

Zamówienia:
poniedziałek do 15:00

Chleb Z PŁASKURKI na zakwasie - mąka z płaskurki EKO

Chleb z płaskurki na zakwasie. Wykonany na bazie zaczynu razowego orkiszowego i mąki z płaskurki.

Składniki: mąka z płaskurki*, woda źródlana, mąka orkiszowa*, sól morska, zakwas orkiszowy*,

Wartości odżywcze w 100g:
- Energia: 224kcal / 936kJ
- Białko: 9g
- Węglowodany: 47g (w tym cukry: 4g, błonnik: 5g)
- Tłuszcze: 1g (w tym nasycone: 0g)
- Sól: 1.3g; Magnez: 90mg; Wapń: 18mg;

Płaskurka nazywana starszą siostrą orkiszu jest dawnym gatunkiem zboża z rodzaju pszenic. Jest dość trudna w uprawie oraz wrażliwa na środki i nawozy chemiczne, przez lata zapomniana.
Obecnie w Polsce płaskurka jest uprawiana jedynie w kilku niewielkich gospodarstwach ekologicznych.
Jak wynika z badań uzyskana z płaskurki mąka jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa!

- Płaskurka zawiera bardzo dużo białka.
- W jej ziarnie występuje wysoka zawartość składników mineralnych co nadaje mące ciemniejszą barwę.
- Dzięki mniejszej zawartości węglowodanów, płaskurka może pomóc w ochronie przed cukrzycą typu 2.
- Zawiera ponadto Betaglukany, które:
  - Redukują cholesterol co zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
  - Równoważą szczyt glukozy we krwi co zapobiega występowaniu cukrzycy typu 2
  - Działają stymulująco na układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko nowotworów układu pokarmowego.
Cena: 13,00 zł
cena 1kg: 21,67 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilości:
kurier 15,00zł
pobranie +5,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
środa

Zamówienia:
poniedziałek do 15:00

Chleb LITEWSKI na zakwasie na mące żytniej EKO

Chleb litewski na zakwasie na mące żytniej z rolnictwa ekologicznego z kminkiem i czarnuszką.
Wykonany na bazie zaczynu razowego żytniego oraz zaparki z mąki żytniej i grubo mielonych ziaren żyta.
Charakteryzuje się twardą skórką i miękkim wilgotnym miękiszem. Pachnący kminkiem i czarnuszką.
Chleb litewski na zakwasie na mące żytniej z rolnictwa ekologicznego z kminkiem i czarnuszką.

Składniki: mąka żytnia razowa*, woda źródlana, mąka żytnia*, ziarno żyta*, zakwas żytni*, sól morska, kminek*, czarnuszka*.

Wartości odżywcze w 100g:
- Energia: 192kcal / 802kJ
- Białko: 4g
- Węglowodany: 43g (w tym cukry: 4g, błonnik: 8g)
- Tłuszcze: 1g (w tym nasycone: 0g)
- Sól: 1.3g; Magnez: 71mg; Wapń: 21mg;
Cena: 11,00 zł
cena 1kg: 18,33 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilości:
kurier 15,00zł
pobranie +5,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
środa

Zamówienia:
poniedziałek do 15:00

Chleb CHŁOPSKI na zakwasie - 100% mąka żytnia EKO

100% mąki żytniej z rolnictwa ekologicznego.

Składniki: mąka żytnia*, woda źródlana, sól morska, zakwas żytni*.

Wartości odżywcze w 100g:
- Energia: 212kcal / 886kJ
- Białko: 5g
- Węglowodany: 44g (w tym cukry: 1g, błonnik: 5g)
- Tłuszcze: 1g (w tym nasycone: 0g)
- Sól: 1.3g; Magnez: 73mg; Wapń: 16mg;
Cena: 8,00 zł
cena 1kg: 13,33 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilości:
kurier 15,00zł
pobranie +5,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
środa

Zamówienia:
poniedziałek do 15:00

Chleb SŁONECZNIKOWY na zakwasie - 100% żytni

Chleb słonecznikowy na zakwasie. Masa netto: 600g.

100% mąki żytniej z rolnictwa ekologicznego ze słonecznikiem z rolnictwa ekologicznego.

Składniki: mąka żytnia*, woda źródlana, ziarno słonecznika*, sól morska, zakwas żytni*.

Wartości odżywcze w 100g:
- Energia: 242kcal / 1011kJ
- Białko: 6g
- Węglowodany: 42g (w tym cukry: 1g, błonnik: 5g)
- Tłuszcze: 5g (w tym nasycone: 1g)
- Sól: 1.2g; Magnez: 93mg; Wapń: 20mg;
Cena: 9,00 zł
cena 1kg: 15,00 zł

Koszty przesyłki
niezależnie od ilości:
kurier 15,00zł
pobranie +5,00zł

Masa netto:
600 g ± 5%

Wypiek i wysyłka:
środa

Zamówienia:
poniedziałek do 15:00